scindu funding
All calls

Wektory Nauki

MNiSW · National call

wektory-nauki

Summary

Not an R&D call a Polish company can use, by Scindu's rule.

Funds one scientific conference or one scientific monograph for eligible entities where support does not constitute state aid.

Who can apply
Unclear from the source: university, research org, other.
Amount
Budget not stated
Deadline
20 Nov 2026in 27 days
Status
Openopened 21 Oct 2026
Open the official pageRegister to keep this call

Machine-classified from the call text; check eligibility at the source.

Description

The description is on the provider's page.

Who can apply, in detail
Applicant types
University, Research org, Other
Purpose
Other
R&D relevance
1 of 3
Poland eligible
Yes
Country limit
—
Region
Any
Consortium
Unclear
Readiness level (TRL)
—
Topics
  • Scientific conferences
  • Scientific monographs
  • Research dissemination

Machine-classified from the call text; check eligibility at the source. 23 Oct 2026

Conditions4

Typed facts extracted from the source documents by Scindu's grant-data review. Each value keeps its own conditions. Unknown means unstated, not zero or unlimited.

Applicant type
Uprawnione podmioty z katalogu (uczelnie, państwowe instytuty i pozostałe wymienione podmioty) mogą uczestniczyć, jeżeli przyznanie środków nie stanowi dla nich pomocy państwa. Dla kategorii z pkt 9 i 10 wymagane jest co najmniej 3-letnie doświadczenie w upowszechnianiu nauki na dzień złożenia wniosku.
Application restriction
Bieżący nabór jest otwarty od 21 października 2026 r. godz. 8:00 do 20 listopada 2026 r. godz. 16:00, przez OSF. Zgłaszane projekty nie mogą rozpocząć się przed 1 stycznia 2027 r.
Eligible project scope
Program ma dwa moduły: organizacja jednej konferencji naukowej prezentującej aktualne osiągnięcia i najnowsze wyniki badań lub prac rozwojowych; albo wydanie jednej monografii naukowej w języku polskim lub jednym z języków kongresowych i udostępnienie jej bezpłatnie w Internecie w otwartym dostępie. Monografia ma być udostępniona bezpłatnie w Internecie w otwartym dostępie, bez ograniczeń technicznych.
Other condition
Moduły mają odrębne maksima: dofinansowanie do 400 000 PLN i realizacja do 12 miesięcy dla konferencji; do 80 000 PLN i do 24 miesięcy dla monografii. Kwota dofinansowania nie może przekroczyć 80% całkowitego kosztu projektu. W konferencjach wszystkie opłaty konferencyjne muszą być ujęte w kosztach projektu. Nie połączono limitów między modułami.
Amounts and costs5
Eligible cost
Koszty bezpośrednie kwalifikują się, gdy są poniesione w okresie umowy, są niezbędne dla celów projektu, związane z działaniami we wniosku i identyfikowalne/weryfikowalne. Dla konferencji wyraźnie wymieniono materiały promocyjne, wynajem sal/infrastruktury gdy wnioskodawca nie ma zaplecza lub wydarzenie jest poza jego siedzibą, oraz honoraria i delegacje kluczowych prelegentów. Dla monografii wymieniono redakcję/korektę, druk/dystrybucję oraz udostępnienie w Open Access, w tym e-wersję, serwery/platformy, DOI i wymagane licencje Creative Commons/pokrewne.
Eligible cost
Zmiana z 20.10.2026 r. uchyliła wcześniejszy pkt 13, który wyłączał w module „Konferencje naukowe” koszty przygotowania i wydania monografii pokonferencyjnej. Zmiana usuwa to wyłączenie; kwalifikowalność kosztu nadal zależy od aktualnych zasad kosztów bezpośrednich i oceny konkretnego kosztu.
Eligible cost
W kosztach pośrednich można ująć obsługę projektu, w szczególności wynagrodzenia personelu administracyjnego, komitetu organizacyjnego oraz obsługi kadrowej, prawnej i księgowej projektu. Łączne koszty pośrednie są ograniczone do 10% kosztów bezpośrednich finansowanych z ministerstwa; źródło nie wskazuje osobowej stawki ani headcountu.
Ineligible cost
Aktualna zmiana wyłącza zakup sprzętu i narzędzi informatyczno-biurowych (np. komputera, drukarki, skanera, monitora, kserokopiarki), rejestrację uczestników, licencje z wyjątkiem Creative Commons/pokrewnych i wytworzenie oprogramowania. Utrzymano wyłączenie zakupu środków trwałych o wartości jednostkowej powyżej 15 000 PLN.
Own contribution, minimum
20
Personnel and services2
  • Project management

    Budget estimate rule only

    Tylko w kosztach pośrednich, łącznie nie więcej niż 10% kosztów bezpośrednich finansowanych z ministerstwa. Nie ustalono headcountu, umowy, FTE ani wynagrodzenia per person.

  • Other role

    Basis not stated

    Tylko moduł Konferencje naukowe; honorarium/d elegacja musi być niezbędna, związana z działaniami w projekcie, poniesiona w okresie umowy oraz identyfikowalna/weryfikowalna. Brak kwoty, stawki, wymiaru, headcountu i formy umowy w źródłach.

Source documents4
Call facts
Opens
21 Oct 2026
Provider
MNiSW
Source
gov.pl
Checked
23 Oct 2026
Review status
Partial review
Reviewed
22 Oct 2026

This is a summary of the source page, not the official text. Eligibility, conditions and the submission system are at the source.